Jako členové spolku jsme se rozhodli na samotném začátku koronakrize pomoct bez jakékoliv podpory našeho města. (Přihlásili jsme se sice na výzvu vedení města jako dobrovolníci, ale naší pomoci na roznos městského zpravodaje nakonec nebylo potřeba.)

Připravili jsme proto přehledné informace pro lidi v důchodovém věku s omezenou možností pohybu, pro rodiče starající se o své děti doma s cílem zajistit plnohodnotnou zábavu (zorganizovali jsme dvě soutěže) a pomoci s výukou.

Většina užitečných informací právě pro tyto skupiny v našem městě byla vedením města uvolňována pouze na sociálních sítích, kam nemusí mít každý přístup (předsedovi spolku byl dokonce přístup na největší diskusní forum spravované starostou a místostarostou z blíže neupřesněných důvodů odmítnut).

Pokud na Vás dopadla koronakrize a hledáte stále pomoc, pak si přečtěte pár tipů, které pro nás zpracovala A. Pencová.

Dále už necháváme informace tak, jak šel čas. Některé tak nebudou už aktuální, ale poslouží k ilustraci doby.

ROUŠKOBRANÍ

Náš spolek pomáhal různými způsoby. K půlce dubna jsme distribuovali i možná právě díky Vám přes 2 000 po domácku ušitých roušek. Roušky i šili naši členové a distribuovali filtry do nich a naše webové stránky fungovali jako rozcestník. Mohli jste nás najít i na Mapě pomoci spravované Milionem chvilek.

Asi nejvíce jsme se zviditelnili ROUŠKOBRANÍM, kterých bylo celkem 11.
Ve dnech 5. 4., 7. 4., 9. 4., 11. 4., 15. 4., 18. 4., 22. 4., 25. 4., 2. 5., 9. 5. a 16. 5. 2020 jsme toto vše rozdávali spolu s desítky litrů desinfekce. Akce byla nahlášena Policii ČR jako humanitární pomoc. Materiál do roušek nakoupila Helena Babická a Michal Vondráček. S akcí začal Robert Bršel, který také shromažďuje po domácku ušité roušky a desinfekci. Ochranné obleky nám zakoupil Jiří Paldus z našeho spolku a Tomáš Janák, který také poskytl amplion na komunikaci s občany. Ochranné štíty máme od Michala Tillera a J. Slovákové. Všem děkujeme!

Dobrovolné příspěvky jsme použili k zakoupení spolkového křovinořezu na sekání trávy kolem aleje, na obdarování svobodné matky v těžké situaci žijící navíc v sociálně vyloučené lokalitě Dělnické domky a také na drobné dary pro dárce. Za příspěvky velmi děkujeme, ale zdůrazňujeme, že je to dobrovolnická činnost a případné další takto utržené peníze použijeme podobným způsobem.

Prozatím jsme tuto činnost ukončili, přičemž zbylé zásoby uschováme, takže kdokoli nás může kontaktovat a my mu ochranné pomůcky poskytneme.

V neposlední řadě bychom rádi vyjádřili díky všem pomocníkům, kteří nám s rouškobraním byli nápomocni. Do výroby ochranných štítů se s plným nasazením zapojila skupina Čelákovice tisknou 3D (zejm. Jana Slováková a Michal Tiller).

Na šití roušek se podílelo hodně maminek a babiček, ale nechyběli ani pánové ( u některých se nám nepodařilo zjistit jméno, tak uvádíme pouze FCB profil): Dana Jarošincová, Martin Polner, Helena Babická, Dáša Klimšová, Jaroslava Muchová, Jana Vitů, Lenča Hrabovská, Katka Kudějová, Zora Iglová, Andrea Pencová, Liduška Macháčková, Jan Frantík, Ola-la Minar, Beata Michalikova, Janča Žvanda Klapková, Lena Tofan-Miron, Jana Studena, Roman Jouza, Jaroslav Kukla, Ladislava Šimková, Markéta Šulcová, Romana Jirankova, Ondřej Švec, Eliška Koudelková, Jitka Fraňková-Hafeez, Roman Jouza, Ivo Koreň, Magdalena Pospíchalová aj.

Jinak podporou přispěli Martina Slováková (propagace soutěží a akcí pro děti), Matthew Moistner (bezplatná výuka angličtiny), Mikuláš Uličný (duchovní podpora), Miroslav Rudolf, Jakub Petržel a Jiří Paldus (zapojení dětí do soutěží) Robert Bršel (distribuce ochranných pomůcek), Michal Vondráček (nákup materiálu), Tomáš Janák (podpora našeho týmu) a provozovny Restaurace u Bohuslavů, EKOLANDIA, Atelier6tejsmysl.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na zaměstnance služeb jako je Pečovatelská služba Čelákovice, Sbor dobrovolných hasičů Čelákovice, Městská Policie Čelákovice, všichni doktoři, prodavači, pekaři atd.
Petr Petřík a Robert Bršel
V sobotu 9. května budeme už po desáté pořádat na náměstí rouškobraní. Tentokrát budeme nabízet za 150 Kč ochranné štíty z dílny Čelákovice tisknou 3D. Děkujeme! Foto M. Tillerovi a J. Slovákové z Čelákovice tisknou 3D.
Na výrobu roušek máme vyzkoušené, že jemnější látka v kapsičce roušky (Novolin) patří blíž k obličeji, hrubší látka je odvlhčovač (Mebalin) a patří na vnější stranu širšími trychtýřky ven směrem od úst. Výsledek je, že se nerosí brýle. Prát i vyvářet je třeba opatrně, neždímat a hlavně nežehlit. Až začne ztrácet tvar (pevnost), musí se vyměnit. Velký díky patří naší člence Heleně Babické za nakoupení a nastříhání.

Mebalin 60 g/m2 (hydrofilní, s většími oky) a Novolin PP 50 g/m2 hydrofobní (jemnější). Další podrobnosti na https://www.polytex.eu/material-na-vyrobu-rousek/
Předali jsme zdravotníkům pražské nemocnice štíty vyrobené M. Tillerem. Moc děkují!

Testy na koronavirus se provádějí nejblíže v brandýské nemocnici: http://www.nemocnicebnl.cz/koronavirus-testovani. Odebírá se krev z paže. Personál je velice ochotný a výsledky sdělují i po telefonu do hodiny a nakonec zašlou i zprávu z vyšetření krve.

První várka 16 vlastnoručně ušitých jednovrstvých bavlněných roušek od H. Babické byla dnes doručena do ordinací MUDr. Ježka a MUDr. Roubkové v Čelákovicích. Roušky je nutné před a po použitím vyvařit a během nošení na ně již nesahat. Názorné video naleznete zde.
Dne 26. 3. 2020 jsme předali dalších 14 bavlněných roušek lidem, kteří je potřebují. Roušky ušila Ing. Z. Iglová. Děkujeme!
Přibyli jsme na Mapu pomoci organizované Milionem chvilek pro demokracii.

Možná jste slyšeli o tzv. rouškovnících, které lidi staví různě po republice a lidé si tam roušky vyzvedávají. I u nás vyrostl ve spolupráci s Ekolandií jeden před prodejnou potravin Rovnováha. Před prodejnou potravin Rovnováha vyrostl nový strom Rouškovník. Jsou zde k odebrání roušky pro ty, kdo nemají a potřebují, a pro ty kdo mají přebytky a chtějí poslat dál… Všem moc děkujeme ❤️

Podobně postupuje i nymburská nemocnice. Odkazujeme také na damerousky.cz, kde jsou registrována dvě místa i v našem městě. I u nás tedy existují i lidé, kteří by rádi přispěli ostatním vlastnoručně ušitými rouškami apod. Můžeme Vás na ně nasměrovat nebo zprostředkovat odběrové místo. Kromě potřebných hygienických nařízení je ale doma též potřeba dodržovat hygienu duše.

PRO SENIORY

Každý den od 8 do 18 hodin na telefonním čísle 721 361 041 Pečovatelská služba v Čelákovicích nabízí možnost obstarání základních potravin do 500 Kč a vyzvednutí léků v lékárně nebo ošetřujícího lékaře obyvatelům Čelákovic, kteří se nacházejí v nařízené domácí karanténě v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru a dále pro osoby nad 65 let zdržující se na území města. Bližší informace zde.

Ekolandia, o. p. s. rozváží obědy pro seniory.  Objednávky na telefonu 775 899 000. Více informací zde: https://www.ekolandia.cz/gastronomie/obedy-pro-seniory

Je vám nad 65 let nebo jste držitel průkazu ZTP-P starší 50 let? Přednostně Vás od 23. 3. 2020 obslouží pošta v Čelákovicích od 8:00 do 9:00.

Centrum pomoci Paměti národa

Centrum pomoci Paměti národa nabízí pomoc v době ochranných opatření v souvislosti s šířením koronaviru a onemocnění COVID‑19. Je vám 18–60 let? Jste zdraví, trestně bezúhonní a nevztahuje se na Vás povinnost dodržení karantény kvůli pobytu v zahraničí nebo kontaktu s nemocným? Pak se můžete zaregistrovat na pomoc.pametnaroda.cz. Dobrovolnická linka funguje od pondělí do pátku (9 – 18 h) na telefonním čísle 601 601 916.

PRO VŠECHNY ROZVOZ JÍDLA

Některá pohostinská zařízení v Čelákovicích nabízí rozvoz objednaných jídel:

Díky restauraci U Bohuslavů si na telefonním čísle 326 991 251 můžete objednat jídla jak na rozvoz (od 10:00 do 15:00), tak i pro vyzvednutí přímo v restauraci. Objednávky na místě nevyřizují z důvodu zbytečného shromažďování lidí pro bezpečnost nás všech. Obědy můžete objednávat z poledního menu do 16:00. Od 16:00 do 21:00 si můžete objednávat z upraveného denního menu, které najdete na na www.ubohuslavu.cz.

Pizzeria Antonio nabízí rozvozy zdarma od pondělí do soboty v čase od 10:00 do 21:00 a v neděli od 11:00 do 21:00 na těchto telefonních číslech: 608 052 838 a 608 283 808.

Kontakty na pěstitele, kteří budou rádi, když se jim ozvete a podpoříte je svým nákupem!

  • Svobodovi (www.rostlinky-pro-radost.cz), Kopidlno. Bylinky, rajčata, zeleninová sadba. Jezdí trhy v Nymburce, Čelákovicích, občas i Turnově.
  • Zalabákovi, Nedomice. Tel. 602 176 170. Zeleninová sadba, zelenina. Jezdí trhy v Ml. Boleslavi a Turnově.
  • Paní Holečková, Konětopy. Tel. 737 291 672. Sadbové brambory a cibule (Všetana bílá i červená), zakrátko zeleninová sadba. Jezdí trhy v Milovicích a Ml. Boleslavi
  • Paní Kučerová, Hočice. Tel. 739 207 880. Zeleninová sadba a květiny. Jezdí trhy v Nymburce a Čelákovicích.
  • Jansovi, Kochánky. Tel. 608 235 383. Zeleninová sadba, muškáty a další květiny. Jezdí trhy v Benátkách, Ml. Boleslavi a Čelákovicích.
  • Pan Kuš, Tišice – Chrást 42. Zeleninová sadba a květiny. Mají na uvedené adrese prodejnu, otevřeno 9-17 hodin celý týden. Jezdí trhy v Benátkách, Čelákovicích, občas Nymburk a Ml. Boleslav.
  • Čápovi, Sokoleč (ul. Poděbradská 289). Velký výběr květin vč. cibulovin a keřů. Na uvedené adrese mají prodejnu, otevřeno po-pá 9-17, so 9-16. Jezdí trhy v Nymburce, Mladé Boleslavi a Turnově.
  • Pan Drvota, Klučov (http://zahradnictvi-drvota.cz). Na uvedeném webu mají e-shop. Prodávají především trvalky. Jezdí trhy v Ml. Boleslavi, Čelákovicích, Nymburce, Turnově, Mn. Hradišti a Benátkách.
  • Paní Štemberová, Zápy, sadba rajčat. Tel. 728 303 331. Jezdí trhy v Čelákovicích.

Italské speciality rozváží osobně do domacností, nebo na nějaké smluvené místo v okolí Čelákovic či Brandýsa nad Labem. Rozvoz probíhá ve středu od 14:00 do 19:00, a v sobotu od 10:00 do 14:00, po dohodě. Objednávky se přijímají telefonem na 702 044 750 nebo e-mailem na remopraha@gmail.com. Podrobnosti na https://remopraha.wixsite.com/sapore.

PRO RODIČE S DĚTMI

Náš spolek zpracoval Průvodce čelákovickými stromy, kde se nejen děti ale dospělí dočtou spoustu zajímavostí ze světa stromů v našem městě. Od pondělí 30. 3. do pondělí 13. 4. 2020 probíhá soutěž pro děti. Připojili se k nám i místní rybáři a houbaři a také jeden pražský spolek.

Průvodce po zajímavých a památných stromech v Čelákovicích vydal náš spolek před šesti lety.

Akademie věd pomáhá s projektem Věda na doma. Všem dětem, rodičům, učitelům a fanouškům vědy přináší aktuální tipy, jak strávit čas s vědou. Postupně aktivity přidávají.

RNDr. Martin Šandera, Ph.D. ve spolupráci s MAS Střední Polabí připravili průvodce po zajímavých lokalitách v našem okolí i informace a jejich žabích obyvatelích. Ke každé lokalitě vybrali jeden typický druh obojživelníka, o kterém zde najdete několik informací včetně zajímavostí a popisu výskytu v daném místě, fotografii (autor fotografií obojživelníků RNDr. Martin Šandera, Ph.D.), odkaz na další info na internetových stránkách Biolib (tam můžete svá případná pozorování i zapisovat) a tip, jak můžeme těmto živočichům pomoci. Přílohou průvodce jsou hlasy žab, se kterými se můžete na vycházce setkat.

Hlas ropuchy obecné
Hlas ropuchy zelené
Hlas skokana skřehotavého

Velmi zajímavý projekt zorganizovaly také některé knihovny a na portále https://protiviru.knihovny.cz. Zpřístupnily množství elektronických zdrojů, které můžete zdarma a legálně číst, sledovat nebo poslouchat online nebo na svých čtečkách a mobilních zařízeních. Tento portál vznikl jako rozcestník, který vám zjednoduší vyhledání těchto elektronických dokumentů. Pod hashtagem #Knihovnyprotiviru soustřeďují na sociálních sítích i další materiály, které mohou knihovny poskytnout, i když se do nich aktuálně nedostanete.

Botanický ústav Akademie věd ČR uvolnil obsahy popularizačního časopisu Botanika, a to čísel 1/2019, 2/2018 a 1/2018. Redakce připravuje na duben vydání fotografického průvodce po listnatých stromech zámeckého parku v Průhonicích a tištěný časopis si lze objednat na botanika@ibot.cas.cz.

Čtením časopisu Botanika si zkrátíte dlouhé chvíle…

Upozorňujeme na zajímavou aktivitu Škola v pyžamu, která rodičům ulehčí práci při vypracovávání domácích úkolů. Systém umožňuje učiteli potřebnou látku nahrát na video a vysvětlit učivo žákům na dálku.

Rádio Junior přišel na pomoc s domácí výukou pořadem Skoro školní vysílání z pokojíčku Vendy, Fráni.

Online kurzy Red Monster jsou moderní vzdělávací online kurzy pro základní a střední školy. Učení s příšerou vás bude bavit a nyní jsou kurzy zdarma.

PTAČÍ SVĚT – JEDINÝ ČASOPIS O PTÁCÍCH – NYNÍ KOMPLETNĚ KE STAŽENÍ V PDF

Česká společnost ornitologická vytvořila opravdu pěknou řádku vzdělávacího materiálů, pro malé i starší. Všechny najdete  na https://www.birdlife.cz/co-delame/vzdelavani/materialy-ke-stazeni.

ČSO nyní odemkla všechna čísla v elektronickém archivu Ptačího světa, členského časopisu zaměřeného výhradně na ptáky a jejich prostředí, plného špičkových fotografií ptáků od našich nejlepších fotografů přírody tedy všechny ročníky počínaje rokem 2006. K dispozici zdarma tak je 57 čísel kvalitního čtení o ptácích včetně mnoha speciálů! V každém čísle naleznete i stránku pro děti. Vše je  na  https://www.birdlife.cz/co-delame/publikace/ptaci-svet/archiv. Kdo není člen ČSO, tak si může tištěný časopis i objednat.

Během karantény nabízí pan Matthew Moistner zdarma online lekce angličtiny prostřednictvím e-mailu pro občany Čelákovic a okolí. Jednoduše navštivíte Facebookový profil Čelákovice English Lessons (najdete ho pod @kulturni), přečtěte si článek, který je zveřejňován každý den. Poté odpovězte písemně na otázky v angličtině a pošlete je na e-mail m.moistner@gmail.com. Odpoví na každý e-mail, opraví angličtinu a nabídne své názory ohledně vašich odpovědí (podobně jako při běžné konverzaci). Můžete se také ptát na jakékoli otázky týkající se gramatiky, slovní zásoby atd., kterým nerozumíte a rád vám je zodpoví.

And now in English. During the quarantine, M. Moistner is offering free daily online English lesson via email for the citizens of Čelákovice and the surrounding area. Simply visit this site, read the article that is posted everyday. Then answer the questions in written English and send them to his email at m.moistner@gmail.com. He will answer each email, correcting the English and offering his views regarding your answers (just like in a conversation). You can also ask any questions about grammar, vocabulary, etc. that you don’t understand and he’ll be happy to answer.

Až odezní karanténa a začnou prázdniny a vy se budete ptát, kam s dětmi na příměstský tábor

Nadace VIA pomáhá informovat starosty a další aktivní lidi v obcích a snaží se jim ulehčit jejich nelehkou situaci. Desatero, jak může vaše obec pomoci v krizi. Rozhodli se organizovat společná virtuální setkání aktivních lidí z obcí a regionů. Vzájemně si tak mohou sdělovat své zkušenosti a rady, co je nyní nutné udělat. Pro podporu aktivních lidí, neziskovek a obcí využívají nástroj Darujme.cz. Lidé v posledním měsíci darovali přes tuto platformu miliony korun. Ať už kulturním institucím, ale také lékařům nebo třeba neziskovkám pečujícím o seniory. Zdarma jim nabízí poradenství, jak mohou v této době získat peníze na to, co dělají.

Dne 23. března 2020 jsme za spolek požádali pana starostu Čelákovic Ing. Josefa Pátka, aby nám pomohl některé výše uvedené a potřebné informace šířit i městským rozhlasem příp. letáčky pro ty, kteří nemají přístup na internet nebo mají sníženou pohyblivost. Pan starosta nám za naši nabídku poděkoval a uvedl, že (volně upraveno) …centrální kontaktní místo je absolutně proti aktuálnímu Nařízení vlády. Roušky, které od dobrovolníků dostávají, rozváží sami bezkontaktním způsobem seniorům města. Letáky mají hotové, aktuálně jsou v tisku a do schránek budou doručeny v nejbližších dnech.

Sledujte prosím aktuální dění na https://koronavirus.mzcr.cz a řiďte se pokyny k zamezení šíření Covid-19 a udržení hygieny.

Členové Okrašlovacího spolku čelákovického