Po roce jsou tu vánoce a s ním i nazdobené vánoční stromky. Zdobení a hlavně rozsvěcení vánočního stromu je vítanou příležitostí pro vedení města pronést pár hřejivých slov pro občany města za jakéhokoliv režimu. Dodnes najdete drátky s nefunkčními lampionky obtočený stříbrný smrk u městské knihovny. To jeho mladší bráška na náměstí už takové štěstí neměl, protože ho skáceli při rekonstrukci. Až teprve v roce 2012 přišel tehdejší novopečený starosta Čelákovic s nápadem, že na náměstí vysadí vánoční strom za čtvrt milionu. Nepočítal ale s tím, že to některým kolegům přijde trochu moc a navrhli zakoupit strom místní proveniance za pětinu ceny. Ani jeden návrh zastupitelé neschválili, a tak vánoční strom nakonec zakoupil starosta z městské kasy již bez jejich vědomí asi za 100 tisíc. Exotická jedlička tak zdobí čelákovické náměstí dodnes. Zároveň ale jako by se na ni pozapomnělo, protože na návrh stejného starosty se rok co rok zdobí zakoupený nebo darovaný strom. Také před třemi lety to pod jedním takovým zajiskřilo, když bývalá starostka rozhodla za celou bytovku, kde bydlela, že se tam pokácí smrky, a pan starosta pak jeden z nich nakonec slavnostně rozsvítil. A byl to promyšlený krok, protože rázem nazdobený smrk zvítězil v lidové anketě o nejkrásnější vánoční strom. Vznikla k tomu dokonce i básnička, kterou zde uveřejňujeme.

VÁNOCE NA MALOMĚSTĚ
Napsal: Plukovník, prosinec 2016

Vánoce jsou za pár dní,
koledy už všude zní.
Lidi všeho světa budou se bavit,
i naše město bude slavit.
Že je teplo nám vůbec nevadí,
máme tu umělé náledí.
Řidiči, ty buď bez starosti,
je to kluziště k dětské radosti.
Spojené jsou to umělé desky,
dětem se na tom Bruce Lee hezky.
Led nezebe ani nemrazí,
děti můžou lízat zábradlí.
Velká jedle prý hyzdí ulici,
kácet se musí při zelené revitalizaci.
Jedli vánoční tak z ní učinili
a přitom vlastní dávno již zasadili.
Původní jedle je přece malá velice,
musela být nová, velká jak radnice.
Svítí až lampy v parku praskají
a lidi se tam po tmě hledají.
Jak ranvej svítí náměstí,
stalo se tam neštěstí?
Modro-bílá policejní páska dokola,
Byla to snad nehoda?!
Městská policie označila kluzké území,
na které v noci radno chodit není.
Až den zruší ten městský zákaz
a na ledě může začít bruslařský zápas.
Na druhé straně Ježíšek s rodinou,
jak v žulové urně tam spočinou.
Inu všechny nás to jednou čeká,
jak vánoční shon nás to leká.
Vánoce jsou svátky klidu a míru,
proč si dělat starostmi do hlavy díru.

Přesto podle dobového tisku by lidé na náměstí vánoční strom opět raději viděli živý.

Ale vždyť on už vlastně na čelákovickém náměstí vánoční strom roste celých sedm let. Proč ho tedy nezdobíme, když už ho pan starosta nazval stromem vánočním? Jak dlouho ještě bude čekat, než se někdo z radnice k němu přihlásí?

Takže i tento rok se zdobí u nás čerstvě pokácený strom a bude jím krásná jedle, kterou věnovali městu manželé Kuličovi. Okrašlovací spolek čelákovický se s p. Kuličem domluvil na uveřejnění krátkého příběhu k historii tohoto stromu:

V roce 1993 jsem se zúčastnil víkendových bezplatných akcí poblíž obce Louňovice, při obnovení lesního porostu, kdy se vysazovaly sazenice smrku, jedle a borovice. Některé sazenice byly vyřazeny, jelikož byly příliš slabé, či poškozené. Jednoho vyřazeného chcípáčka jsem si přivezl domů a zasadil na naší pidizahrádce s tím, že buď a nebo. Kupodivu se malá jedlička chytla a každý rok se nám odměňovala za naši péči nádhernou svěže zelenou barvou letorostů. V pozdějších letech i příjemným stínem v parných slunných dnech. Bohužel nyní již nemá dostatek prostoru pro další zdravý růst, a tím hrozí i poškození našeho domova (nemovitosti). Po několikaletém oddalování jsme se rozhodli (z důvodu bezpečnosti) o pokácení naší jedle. Město Čelákovice projevilo zájem o naši jedli, jako Vánoční strom města Čelákovice pro rok 2019, což nás příjemně potěšilo. Jsme s manželkou rádi, že naše jedlička ještě poslouží dobré věci a že z ní mohou mít o vánočních svátcích radost i ostatní spoluobčané Čelákovic. Mimoto náš strom dal šanci růst stromu jinému, který by byl pro tento účel pokácen.

V. a I. Kuličovi

A co Vy?

Přejete si zdobit živou jedli na náměstí jako vánoční strom? Své odpovědi posílejte na okraslovaci.spolek.celakovicky@gmail.com nebo hlasujte na Facebookové stránce Stromy Čelákovic.