Okrašlovací spolek nesouhlasí s postupem Ministerstva zemědělství plánujícího rozsypávat jed proti hrabošům na povrch půdy. Obrátili jsme se s žádostí o podporu také na starostu Čelákovic Ing. Josefa Pátka a náměstka hejtmanky středočeského kraje Ing. Miloše Peteru, ale bohužel bez odezvy. Celou výzvu uveřejňujeme níže.

Milí přátelé ptactva a zdravé krajiny,

před dvěma měsíci jsme předali ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi petici požadující šetrnější hospodaření. Podepsalo ji přes 56 tisíc lidí. Teď se na vás znovu obracíme s žádostí o pomoc, kterou naše krajina potřebuje.

Ministerstvo zemědělství plánuje povolit rozsypávání jedu proti hrabošům na povrch půdy. Znovu. Loni v srpnu se nám povolení podařilo zvrátit i díky vám. Po naší tiskové zprávě se u veřejnosti zvedla velká vlna nesouhlasu a ministr Toman vzal rozhodnutí rychle zpět.

Teď chce ministr rozsypávání jedu Stutox II po povrchu půdy opět povolit, a to na místech, kde „populace hraboše překročí pětinásobek prahu škodlivosti.“ Jenže volně rozhozenými granulemi jedu se mohou otrávit i ptáci a další živočichové. Zároveň, přiotrávení hraboši budou snadnou kořistí pro ptáky, kteří se hraboši živí. Loni se takto otrávili čápi.

Pomůžete nám ochránit naši krajinu před nebezpečným jedem?

Můžete udělat následující:

  1. Napsat ministrovi zemědělství
  1. Obrátit se na svého starostu a společně napsat ministrovi zemědělství, že nechcete jedy ve vaší krajině
  2. Podepsat petici https://www.petice.com/petice_proti_plonemu_ieni_jedu_v_krajin_ze_dne_882019
  3. Sdílet na sociálních sítích svůj názor a označovat ho hashtagem #KauzaHrabos
  4. Zapojit svou organizaci a sdílet informace na webu a sociálních sítích s hashtagem #KauzaHrabos
  5. Poslat svým přátelům a známým tento mail
  6. Všímat si svého okolí a informovat o podezřelých úhynech ptáků na náš mail cso@birdlife.cz a na mail podatelna@ukzuz.cz

Ministerstvo zemědělství vydalo k trávení hrabošů oficiální vyjádření. Text je ale plný logických nesouladů, protiřečících si tvrzení a polopravd. Bohužel, text svědčí o tom, že ministerstvo nehodnotí reálná rizika, ale snaží se vyhledávat argumenty pro povolení povrchové aplikace jedu. Náš komentář najdete zde.

Děkujeme za vaši podporu.

Věra Sychrová
Česká společnost ornitologická